X1 (Xperia) | Tesztek (készülék leírás) | Sony Mobilok

X1 (Xperia)

november 15, 2010 No Comments

Külső:

Igen szépre sikerül, igazi Sony Ericsson. A készülék viszonylag vékonyra sikerült annak ellenére, hogy  szétcsusztatható qwerty billentyűzetes, sőt a többlet súlyt sem okoz a billentyűzet, szerintem tökéletes.  A qwerty billentyűzet méretét és kiosztását eléggé  eltalálták, mivel végre ékezetes karakterek is belekerültek!
Az előlapon is rengeteg gomb található, a hívás indítás és megszakítás mellet “X formában” megtalálhatóak a soft gombok, panel indító és “OK” gomb, valamint a joysick, aminek a közepén egy egér nélküli, megfelelő érzékenységű, gombra integrált tapipad található.
A készülék tetején a kikapcsoló ami egyben a hold gomb is, valamint a 3.5-ös jack aljzat van.
Jobb oldalon felül, megfelelő helyen a hangerő gombok, alul a fotógomb helyezkedik el. A készülék bal oldalán alul a hangszóró, ami végre nem a hátlapon található. Ez azért fontos, mert ki hangosítás, vagy puha tárgyra helyezés esetén is, megfelelő hangerőt biztosít. Az USB a bal oldalon felül található, ami azért annyira nem jó helyen van, de tűrhető.
Ennek oka a készülék homorú és “vékony” kialakítása. Valószínűleg azért is gondolták, hogy jó hely a bal felső sarok, mivel a készülék kijelzőjének felbontása WVGA azaz nyújtott, tehát feltételezik, hogy fektetve használjuk majd a navigációt. Ide kapcsolódik még az akkumulátor fedőlapja alatti mikro SDHC foglalat. Egy kis érdekesség, hogy az akkumulátor fedőlapja fém, amikhez 4 érintkező csatlakozik fedett állapotban. Nem tudnám megmondani biztosan mi célt szolgál, de GPS antennára tippelnék. A készülék kinyitásakor nyeklést nem tapasztaltam, csak annyira amennyire ez “megengedett”. Hasonló a HTC Kaiser nyekléséhez. Érdemes még a fényjelzésekről beszélnünk, hiszen Karácsony közeledtével egy ilyen készülék tulajdonosa elmondhatja, hogy egy kis karácsonyfa lapul a zsebében. Vagy egy UFO, esetleg egy repülőgép? 😀 Töltés közben a készülék széleken körbe villog. Még nem sikerült rájönnöm, hogy melyik lámpa világít az smsnél és melyik a nem fogadott hívásnál.

Belső:

3,2mp-es, autófókuszos fényképezőgép, amely nem csinál rossz ksépeket. Soha nem csinálok ezen részéről bőséges tesztet, hiszen ez egy PDA mobil egyéb funkciókkal. Arról nem is beszélek, hogy a frissítésekkel rengeteget szoktak rajta javítani vagy éppen rontani.

Antennák:

GSM és 3G kapcsolat:
Egy kicsit érzéketlennek tartom, azonban a tendenciák azt mutatják, hogy a következő frissítésnél ezeket javítják. A hang minősége megfelelő, de a hangzást kicsit mélynek, dobozhangúnak éreztem.

WIFI:
A HTC ismét a régi, ezen a területen semmilyen problémát nem tapasztaltam. Megfelelően érzékeny, a hálózatot stabilan tartja.

Bluetooth:
Ezzel nem volt különösebb probléma, megfelelően és szaggatásmentesen működött.

FMrádió:
Erre is csak azt tudom mondani, hogy szokásos. Megfelelő érzékenységű, és természetesen kell hozzá a fülhallgató. Nem is értem miért nehéz megoldani neki egy belső antennát.

GPS:
Ez egy érdekes rész… Kezdenek egyre jobbak lenni a Qualcomm GPS-el szerelt gépek, bár a processzorral még mindig nem vagyok kibékülve. Mint az alábbi ábra is mutatja, a GPS tracklog igen bíztató. Első indításra (hideg indítás) 38 másodpercet vett igénybe, mire navigáció képes lett. A készülék stabilan 5-9 holdat látott, egyszer sem dobta el a jelet, szépen tartotta az útvonalat a megszokott útvonalamon. A pontossága igen jó, sok SIRF III-as GPS chippel szerelt készülék pontatlanabb.

Működés és programok:

Mivel HTC által gyártott készülékről beszélünk, így a beépített programok és beállítások megegyeznek a HTC termékeivel. Azért van egy nagy különbség: sokkal gyorsabban bootol mint az előző Qualcomm chipsetes készülékek. Ugyan olyan jól, mint a HTC HD. Ami még jó benne az a Sony által gyártott touch panel. Nem egy “today” (mainap), hanem egy futó alkalmazás, amit kedvünk szerint elindíthatunk vagy leállíthatunk. Ha leállítjuk, akkor a szokásos Windows Mobile felületet láthatjuk. A Sony panel elindítása után, amit hardveres gombbal indíthatunk, és több felület, skin (bőr) közül válogathatunk.
A készülék működése, panelek közötti váltás, menük és programok indítása, navigáció-telefon közötti kapcsolás mind megfelelő sebességgel és stabilitással mentek végbe. Hogy ne legyen minden tökéletes, és amiért nem szeretem a Qualcomm processzorokat, az a videó lejátszásának siralmas sebessége.
Végszóként annyit írnék, hogy a HTC végre kezd magára találni. Ha elhagyná a Qualcomm processzorokat, ismét a régi fényében tündökölne. Mindenesetre a HD és a Sony Ericsson Xperia X1 jól összerakott készülékek, megfelelő sebességgel és stabilitással. A 3.5-ös jack aljzat kifejezetten előnyére válik a HTC-nek, végre igyekszik a gyártó a jól megszokott, a mindennapi életben is használatos csatlakozókat használni. Azoknak az embereknek ajánlom, akik szeretik a billentyűzetes készülékeket. Mivel sikerült a méretet és a súlyt is eltalálni, biztos vagyok benne, hogy olyan emberek is X1-es készülékvásárlásra adhatják a fejüket, akik eddig nem gondolkodtak billentyűzetes készülék vásárlásába. Egyenlőre csak a Garmin Mobile XT GPS szoftvert tudtam rajta futtatni, de az gyönyörűen működöt! Amiről még szót kell ejtenünk azaz akkumulátor. Átlag használat mellett 2 napot üzemel, ami azért nem rossz. Az 1500 mAh-s akkumulátor több mint megfelelő.

Tags: , Tesztek (készülék leírás)

Leave a Reply

(required)

(required)Legutóbbi

X10 (Xperia)

X10 (Xperia)

Published január 17, 2011
U8i (Vivaz pro)

U8i (Vivaz pro)

Published november 15, 2010
X1 (Xperia)

X1 (Xperia)

Published november 15, 2010
U8i (Vivaz pro)

U8i (Vivaz pro)

Published augusztus 18, 2010
U1i (Satio)

U1i (Satio)

Published augusztus 17, 2010
W880i

W880i

Published augusztus 11, 2010
W350i

W350i

Published augusztus 11, 2010
W300i

W300i

Published augusztus 11, 2010
C901 GreenHeart

C901 GreenHeart

Published augusztus 11, 2010
S700i

S700i

Published augusztus 11, 2010
K550i

K550i

Published augusztus 11, 2010
S700i

S700i

Published augusztus 11, 2010
P910i

P910i

Published augusztus 11, 2010
K550i

K550i

Published augusztus 10, 2010
J300i

J300i

Published augusztus 10, 2010

Friss Hírek

Sony Ericsson néven már nem fog új telefon megjelenni!

Sony Ericsson néven már nem fog új telefon megjelenni!

Ám ne csüggedjünk el, mert nem szűnnek meg a Sony Ericsson készülékek csupán csak a markanévből kikerül az  Ericsson név. 2011 nov.-decemberébe már hallhattuk ezt a változást, hogy a Japán SONY cég kivásárolta az Ericssont a mobiltelefonok terén. Az új okostelefonok rohamos feltörésének, de főleg az iPhone-nak köszönhetően a...

A Sony Ericsson W8 nem jön Európába

A Sony Ericsson W8 nem jön Európába

A Sony Ericsson hivatalosan is megerősítette, hogy többek között az Egyesült Királyságban sem lesz kapható a W8 Walkman készülék, csak azokban a régiókban került bevezetésre, ahol a Walkman márkanév még mindig erős,  egyébként e készülék az Xperia X8 kissé átalakított változata. A készülék kizárólag Kínában, Indiában, Indonéziában, Hongkongban, Malajziában,...