U8i (Vivaz pro) | Tesztek (készülék leírás) | Sony Mobilok

U8i (Vivaz pro)

november 15, 2010 1 Comment

Külső:

A normál, és  a pro verzió köz vannak apróbb különbségek, míg az előbbi fedlapján csak alul, addig az utóbbinak alul és felül is van egy csillogó és ívelt króm díszcsíkja. A bekapcsoló gomb a felső élről a hátlapra került.  Arról nem is beszélnék, hogy a pro verzió szétcsúsztatható és qwery billentyűzetet is kapott, ez magától értetődő. Viszont a kamerát 8 helyett csak 5.1 megapixelest kapott.

Felszereltség:

Ugyancsak apró különbség, hogy a baloldalon lévő, szabványos 3,5 milliméteres jack aljzat és a kis kihajtható gumifül alá rejtett microUSB csati helyet cserélt egymással. Az viszont változatlan, hogy az audió csatlakozó aljzat többek közt TV-kimenetként is funkcionál, illetve, hogy a microUSB az adatátvitelen kívül akksi töltésre is használható. Kár, hogy TV-kábel nincs az alapcsomagban, és az sem túl jó hír, hogy a TV-kimeneten keresztül maximum csak VGA felbontású mozgóképeket tudunk kinyerni.
A fekete és fehér változatban is kapható készülék jobboldalán sorakoznak a +/- hangerőállító és zoom gombok, illetve a fényképezőgép és a kamera dedikált gombjai. A felső él a bekapcsoló gomb hiányában ugyebár teljesen üres, alul pedig csak a hordszíj rögzítési alkalmatosságának jutott hely. A fedlapon a kijelző feletti szekcióban egyetlen fényszenzort találunk, vagyis a 3G videóhívásokhoz szánt kiegészítő kameráról ezúttal mindenképpen le kell mondanunk. Az automatikus kijelzőkép elforgatáshoz, illetve hívásnémításra is használható giroszkóp nem hiányzik a repertoárból, ellenben a proximity szenzor a távolmaradók listáját gyarapítja. A kijelző alatti díszcsíkra három hagyományos nyomógomb lett felfűzve, melyek a hívás- és menükezelésben játszanak fontos szerepet.

Adatbevitel:

A Vivaz pro igazi újdonsága a teljes értékű QWERTZ billentyűzet, mely a fedlap jobbra történő eltolásával csalogatható elő. Ennek “köszönhető” egyébként a kereken 20 grammos súlygyarapodás, illetve, hogy a pro némileg nagyobb is lett testvérénél. A hossz és a szélesség csak minimális mértékben nőtt, ellenben a vastagság 2,5 milliméterrel növekedett. A kijelzőt tartalmazó felső rész az elcsúsztatáskor nem dől meg, vagyis továbbra is vízszintben marad. Míg az N97 mini egy 98×20 milliméteres hosszúkás felületen vonultat fel harmincnyolc gombot, addig a Vivaz pro 42 gombja 85×23 milliméteres felületet kapott.

Gombok:

A négy sorban és tizenegy oszlopban sorakozó, kellemes tapintású nyomógombok 6,5×4,5 milliméter méretűek (N97 mini: 5,5×5 milliméter), nyomáspontjuk korrekt, háttérvilágításuk pedig fehér. A hosszúkás Space nagyjából középre került, mellette pedig az ékezetes karakterek bevitelét segítő, illetve a Ctrl gomb leledzik. Kár, hogy az ékezetes magyar betűk nincsenek feltüntetve a billentyűzeten. A valódi mellett természetesen virtuális billentyűzetet is kapunk a pénzünkért: a virtuális QWERTY-ből van egy mini és egy normál változat, ezenkívül pedig adott esetben a kézírásfelismerő technológia is munkára fogható.

Display:

A legnagyobb hátrányt egyértelműen a panel rezisztív mivolta jelenti, melynek egyenes következménye a multi-touch hiánya. A 3,2 colos panelen felvonultatott 360×640 pixel nem számít rekordértéknek, mindenesetre teljesen elegendő, ellenben a TFT technológia által biztosított kontrasztarány és általános képminőség össze sem vethető napjaink OLED-es csúcsmobiljainak kvalitásával.

Fényképezőgép:

Az már a normál Vivaz tesztje során egyértelművé vált, hogy a Sony Ericsson nem éppen fotózásra optimalizálta a készülék kameráját, a Vivaz pro esetében pedig tovább butítottak a dolgon, lévén, hogy 8 megapixelről 5 megapixelre csökkent a felbontás. Az optika sajnos teljesen védtelen, és bár kapunk egy LED-segédfényt, az sajnos olyan buta, mint Kiszel Tünde: a vakunak csak két állása van, egy bekapcsolt és egy kikapcsolt, ráadásul a fényereje sem túl nagy. Az autofókusz szerencsére igen fürge és a hagyományos mellett érintős AF-et is használhatunk. Említést érdemel továbbá, hogy a 4:3-as mellett 3:2-es, illetve 16:9-es képarány is választható, ezenkívül pedig elektronikus képstabilizátor, geotagging funkció, panorámamód (3×3 megapixel) és mosolydetektálás is jár az ember fiának. A galéria meglepően gyors, és itt nyomtathatunk, slide showt készíthetünk, illetve akár szerkeszthetjük is a fotókat.

Videófelvevő:

Ha fotózás közben nincs is annyira elemében a Vivaz pro, videózáskor már tényleg fickósan viselkedik. A normál Vivazhoz hasonlóan ezúttal is a 720p HD, vagyis 1280×720 pixeles felbontás jelenti a plafont, és felettébb jó hír, hogy ehhez a nagy felbontáshoz folyamatos autofókuszt biztosít a gyártó. A 24 fps sebességű videókhoz 48 kHz-es monó hang társul, egy 1 perces felvétel pedig körülbelül 80-90 MB méretű.

Szoftver:

A Symbian operációs rendszer 9.4-es kiadása, illetve az S60 5th Edition platform már régi ismerősünk, mindenesetre a Sony Ericsson enyhén átkozmetikázta a mára már enyhén elavult felhasználói felületet. Alaphelyzetben egy öt felületre (kedvenc kontaktok, Twitter stb.) tagolt alapkijelző fogadja a felhasználót, melyek között jobbra-balra szkrollozva lehet váltogatni, de ezenkívül négy egyéb skin közül is lehet választani. A menü szokás szerint rácsos, illetve listás felépítésű lehet, a betűméret pedig három fokozatban állítható.

Proci, wireless:

A 720 MHz-es órajelen ketyegő ARM Cortex A8-as processzor és a PowerVR SGX grafikus megoldás alkotta páros teljesítménye több mint elegendő, ezzel együtt a Vivaz Prót nem mondanám villámgyorsnak, hanem inkább korrekt sebességűnek titulálom. A belső memória áll egyrészt 256 MB RAM-ból, másrészt pedig 512 MB ROM-ból – alaphelyzetben mintegy 70 MB szabad memória áll a felhasználó rendelkezésére. A négynormás készülék 10,2 Mbit/s-os HSDPA-val és 2 Mbit/s-os HSUPA-val büszkélkedhet, ezenkívül pedig a Wi-Fi, a DLNA, a Bluetooth 2.1 és a GPS-vevő sem hiányzik belőle.

Szolgáltatások:

A GPS által biztosított adatokat alaphelyzetben két online navigációs szoftver, a Google Maps, illetve a Wisepilot dolgozza fel, a webböngésző pedig, ha nem is áll a helyzet magaslatán, legalább a Flash tartalmakat gond nélkül meg tudja jeleníteni. A Quickoffice 4-es verziójával megkapjuk a kívánt Office támogatást, új dokumentumokat azonban licensz hiányában ezzel a verzióval sajnos nem tudunk létrehozni. Ahogy az manapság teljes joggal elvárható, Facebook és Youtube kliens is van a telcsin, ha pedig már unjuk a telefonon tárolt zenéinket, jó szolgálatot tehet a 20 csatornás sztereó FM rádió (RDS). Korábban Nokia N97-re egyszer már letöltöttem, a Vivaz prón pedig gyárilag rajta van az SMS Preview programocska, mely egy új SMS beérkezése esetén már az alapkijelzőn felfedi annak tartalmát.

Tags: , Tesztek (készülék leírás)
One Comments to “U8i (Vivaz pro)”
  1. 3D mozifilmek szerint:

    Jó telefon volt de már eljárt felette (és a symbian felett is) az idő.

Leave a Reply

(required)

(required)Legutóbbi

X10 (Xperia)

X10 (Xperia)

Published január 17, 2011
U8i (Vivaz pro)

U8i (Vivaz pro)

Published november 15, 2010
X1 (Xperia)

X1 (Xperia)

Published november 15, 2010
U8i (Vivaz pro)

U8i (Vivaz pro)

Published augusztus 18, 2010
U1i (Satio)

U1i (Satio)

Published augusztus 17, 2010
W880i

W880i

Published augusztus 11, 2010
W350i

W350i

Published augusztus 11, 2010
W300i

W300i

Published augusztus 11, 2010
C901 GreenHeart

C901 GreenHeart

Published augusztus 11, 2010
S700i

S700i

Published augusztus 11, 2010
K550i

K550i

Published augusztus 11, 2010
S700i

S700i

Published augusztus 11, 2010
P910i

P910i

Published augusztus 11, 2010
K550i

K550i

Published augusztus 10, 2010
J300i

J300i

Published augusztus 10, 2010

Friss Hírek

Sony Ericsson néven már nem fog új telefon megjelenni!

Sony Ericsson néven már nem fog új telefon megjelenni!

Ám ne csüggedjünk el, mert nem szűnnek meg a Sony Ericsson készülékek csupán csak a markanévből kikerül az  Ericsson név. 2011 nov.-decemberébe már hallhattuk ezt a változást, hogy a Japán SONY cég kivásárolta az Ericssont a mobiltelefonok terén. Az új okostelefonok rohamos feltörésének, de főleg az iPhone-nak köszönhetően a...

A Sony Ericsson W8 nem jön Európába

A Sony Ericsson W8 nem jön Európába

A Sony Ericsson hivatalosan is megerősítette, hogy többek között az Egyesült Királyságban sem lesz kapható a W8 Walkman készülék, csak azokban a régiókban került bevezetésre, ahol a Walkman márkanév még mindig erős,  egyébként e készülék az Xperia X8 kissé átalakított változata. A készülék kizárólag Kínában, Indiában, Indonéziában, Hongkongban, Malajziában,...