C901 GreenHeart | Tesztek (készülék leírás) | Sony Mobilok

C901 GreenHeart

augusztus 11, 2010 No Comments

A Sony Ericsson a C901 modellből két változatot készített, egy „átlagosat” és egyet a GreenHeart, tehát a környezetvédelem jegyében, hiszen az ma nagyon trendi. Nálunk a „zöld” változat járt. Érdemes pár szót ejteni a GreenHeart-ról mint témáról.

Ez ugyanis nemcsak egy márkanév, több mint üres marketingduma. A Sony Ericsson ugyanis a GreenHeart projekten belül tervezi, hogy 2015-ig 20 százalékkal csökkenti gyáraiban a CO2 kibocsátást, ahogy további 15 százalékkal csökkentik ugyanezt az értéket a termékek teljes életciklusa alatt.

Az Ocean White – fehér – színű Sony Ericsson C901 egy nagyon picike dobozban érkezett hozzánk, amely már önmagában látni engedi a környezetbarát hozzáállást, hiszen a csomagolás olyan mini, amilyen csak lehet, hogy a telefon, az újrahasznosított anyagból készült „tok”, a töltő és a headset beleférjen. No persze a használati utasítást nem kell keresni sem papír-, sem CD-alapokon, már a telefonban találjuk meg (a 2 gigabájtos M2 memóriakártya a telefonban bújik meg).

Azt azonban csak utána olvasással tudjuk meg, hogy a burkolat 50 százalékban újrahasznosított műanyagból készült, a festék pedig vízbázisú, valamint a kijelző egy energiatakarékos változat: saját magának állítja be a fényerőt, este visszavesz, nappal pedig 100 százalék a megvilágítás ereje.

Külső

A telefon hozza az unalmasnak mondott külsőségeket, tehát nem sok újításra számíthatunk. Megszokott, úgymond finom svédes szögletesség, jó nyomáspontú gombok jellemzik, emellett minőségi módon van összerakva a burkolat, nem nyekereg átlagos nyomáspróba alatt. A telefon jobb oldalán található a hangerőgomb párosa, alatta a kamera gyorsgombja, a videó-fényképező váltója és egy visszajátszáshoz tartozó gyorsgomb foglal helyet.

Bal oldalon lent a fast portos töltőcsatlakozó és a nyakbaakasztó/mobildísz tartója látható. A C901 tetején látható gombocska elhúzásával vehető le az egyébként pattintós jellegű hátlap, amely merevségét az elég méretes, fém aktív lencsevédő adja. A kijelző 2.2 colos, 240×320 pixeles, ám fizikailag jóval nagyobb már, mint például a K810-emé, a színek élénkségéről pedig szinte nem is érdemes beszélni, a fotók magukért szólnak.

Alapfunkciók

A telefonkönyv az ezer éve ismert, 1000 név és 7000 adatmező áll rendelkezésre, csoportok, gyorshívás, hívásfotó, hangtárcsázás mind megtalálható a funkciók között. A szöveges üzeneteknél azonban újdonságként hatott a Facebook szó mint lehetőség, hiszen eddig legfeljebb telepíthettünk a mobilunkra Java alapú alkalmazást, integrálva nem volt megtalálható a népszerű közösségi oldal programja. A webes felület gyakorlatilag csak annyival tud többet, hogy az alkalmazások használhatóak, egyébként a mobilról is minden elérhető.

Az alapokhoz tartozik maga a zárt rendszer is, amely a K850 óra az A200 platform nevet viseli. Az elődökhöz képest itt már három felirat is szerepel alapállásban alul, valamint elérhetők a flash menük, és számos apró finomítás (mint például animációk tömkelege, amelyek alig-alig tűnnek fel, mégis minőségi érzetet nyújtanak: egy példa: a billentyűzár kulcsa a felső státuszsorból előugrik, majd oda is bújik vissza). További érdekesség még a főmenü többféle elrendezése, van rácsos, 3×4 ikon elrendezés, akad forgó és listás is.

A szervező is a rég megszokott, van naptár kétféle nézettel, feladatok, feljegyzések (ez utóbbi főképernyőre tehető), időzítő, számológép, stopper. Az alkalmazásokban számos előre telepített megtalálható, ilyen például a Facebook ugyebár, a YouTube kliense, a Walk Mate lépésszámláló, a Photo Mate, PIM Wallpaper, világóra. A szórakozás takarja például a hangrögzítést, a Bluetooth-os távirányítást, a TrackID-t, a Google Maps-et (beépített GPS nincs).

Internetezni is lehet persze a C901-gyel, EDGE, 3G és HSDPA a kínálat, Wi-Fi-t ne keressünk, ez nem az a kategória a gyártónál (sajnos). Helyi adatkapcsolatra Bluetooth 2.0 és az opcionális adatkábel, esetleg kártyaolvasó adott. Nagyon örültem, hogy az első számítógépre kötésnél nagyjából 5-10 másodperc után feltelepített minden szükséges drivert (amúgy plug and play a cucc valójában) és már használhattam is. A K810-em a mai napig sír valamiért a régi gépemen minden rádugásnál. Ez utóbbi persze lehet user-probléma is. 🙂

Multimédia

Először is talán a kameráról ejtenék pár szót, amely nem mossa ugyan le a színről a konkurenciát, de alternatívának abszolút vállalható darab. A Cyber-shot szériás kamera 5 megapixeles, van benne autofókusz, LED és xenon vaku (ez a mai napig majdnem teljes kizárólagosságot élvez a Sony Ericssonnál, más gyártók valahogy nem buknak a xenon+LED kombóra), de kötelező ma már az arc- és mosolyfelismerő is.

A Sony Ericsosn érti a módját, hogy kell egy mobilról messziről ordítóvá tenni, hogy fotógép, hiszen elég csak az aktív lencsevédőt lehúzni és a fehér billentyűzetvilágítás eltűnik, csak azok a gombok kapnak gyönyörű kék megvilágítást, amelyek gyorsfunkcióval ellátottak 83, 6, 9, #, és az oldalsó gombok).

Videó felvételre is van lehetőség, ám ennél a mobilnál a Sony Ericsson még mindig a QVGA felbontású videókat részesített előnyben. Az biztos, hogy nem ezért veszik majd meg a vásárlók a telefont.

Zene szempontjából adott a megszokott lejátszó számos hangszínszabályzási lehetőséggel (igen, van Megabass), ID3 tag rendezéssel, albumborító megjelenítéssel. Természetesen az RDS-es FM-rádió is kötelező egy Sony Ericsson mobilban, ez, ahogy a zenelejátszó is, fut a háttérben. Kihangosítva le fogunk döbbenni, nagyon szépen és minőségin szólnak rajta a zenék.

Összegzés

Ami a környezettudatosságot illeti, szó nem érheti a ház elejét, tényleg nem csak üres marketingfogás a GreenHeart, ráadásul még azt nem is mondtuk, hogy a telefon azonnal hisztizik, ha feltöltött, hogy húzzuk le töltőről. Erre persze más gyártók mobiljai is alkalmasak, de örülünk, hogy a Sony Ericsson is közéjük tartozik. A 950 mAh-s akkumulátor nálam 4 napig simán bírta, igaz, én az első nap 50 százalékra vettem a fényerőt, ahogy mindig is használom a Sony Ericsson mobiljaimat (ennek oka, hogy 100 százalékon este kisüti a szememet), valamint feleslegesen nem lógott 3G-n és HSDPA-n a telefon, ahogy a Bluetooth is csak a kocsiban kell.

Számos funkció nagyon ötletes és hasznos, összességében csak pozitívan tudok a mobilról nyilatkozni (és ezúton jelzem családom felé, hogy mit kérek karácsonyra), egyetlen hátránya a telefonnak, hogy a környezetbarát hozzáállást, az extrákat mind megfizetteti a felhasználóval. Vicces, hogy ha a gyártónak egyértelműen és bevallottan olcsóbb egy GreenHeart mobil előállítása költségben, akkor miért is drágább, mint a GH-mentes változat…

Na jó, van még egy hátrány, az pedig az ár, hiszen jelenleg a Pannonnál 40 ezer forintért lehet hozzájutni 2 éves előfizetéssel (vagy kártyafüggetlenül vásárolhatjuk meg, mivel egy darabig még csak a Pannonnál lesz elérhető). Ha ezt a 40 ezret mondjuk még megfeleznék a két év rablánc mellett, a kereslet eléggé megugrana, de így…

Tags: , Tesztek (készülék leírás)

Leave a Reply

(required)

(required)Legutóbbi

X10 (Xperia)

X10 (Xperia)

Published január 17, 2011
U8i (Vivaz pro)

U8i (Vivaz pro)

Published november 15, 2010
X1 (Xperia)

X1 (Xperia)

Published november 15, 2010
U8i (Vivaz pro)

U8i (Vivaz pro)

Published augusztus 18, 2010
U1i (Satio)

U1i (Satio)

Published augusztus 17, 2010
W880i

W880i

Published augusztus 11, 2010
W350i

W350i

Published augusztus 11, 2010
W300i

W300i

Published augusztus 11, 2010
C901 GreenHeart

C901 GreenHeart

Published augusztus 11, 2010
S700i

S700i

Published augusztus 11, 2010
K550i

K550i

Published augusztus 11, 2010
S700i

S700i

Published augusztus 11, 2010
P910i

P910i

Published augusztus 11, 2010
K550i

K550i

Published augusztus 10, 2010
J300i

J300i

Published augusztus 10, 2010

Friss Hírek

Sony Ericsson néven már nem fog új telefon megjelenni!

Sony Ericsson néven már nem fog új telefon megjelenni!

Ám ne csüggedjünk el, mert nem szűnnek meg a Sony Ericsson készülékek csupán csak a markanévből kikerül az  Ericsson név. 2011 nov.-decemberébe már hallhattuk ezt a változást, hogy a Japán SONY cég kivásárolta az Ericssont a mobiltelefonok terén. Az új okostelefonok rohamos feltörésének, de főleg az iPhone-nak köszönhetően a...

A Sony Ericsson W8 nem jön Európába

A Sony Ericsson W8 nem jön Európába

A Sony Ericsson hivatalosan is megerősítette, hogy többek között az Egyesült Királyságban sem lesz kapható a W8 Walkman készülék, csak azokban a régiókban került bevezetésre, ahol a Walkman márkanév még mindig erős,  egyébként e készülék az Xperia X8 kissé átalakított változata. A készülék kizárólag Kínában, Indiában, Indonéziában, Hongkongban, Malajziában,...